Historische Architectuur is een specialisme van Architectenbureau Claassens

Een monument verduurzamen is complex.

U wilt energie besparen door het aanbrengen van onder meer isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen.

Daarbij moet u rekening houden met het behoud van de erfgoedwaarde, de technische haalbaarheid én betaalbaarheid.

Benodigde vergunningen zorgen er bovendien voor dat uw verduurzaming mogelijk uitloopt als uw plannen worden afgekeurd.

Maar het is wel degelijk mogelijk om uw monument te verduurzamen. En dat met behoud van historische en architectonische kenmerken die naadloos samengaan met energie-efficiëntie, duurzaamheid en comfort.

U heeft daarvoor een integraal verduurzamingsplan nodig opgesteld en begeleid door een architect die gespecialiseerd is in het verduurzamen van monumenten.

Een succesvolle verduurzaming van monumenten vereist een samenwerking tussen eigenaren, aannemers, overheden en andere belanghebbenden.

En om dat puzzelstuk te leggen schakelt u een architect in met passie voor historische architectuur en duurzaamheid.

Bureau Claassens helpt met het opstellen van een integraal verduurzamingsplan

Waarom heb je een architect nodig om een monument te verduurzamen?

Waarom heb je een architect nodig om een monument te verduurzamen

Elk huis is anders. En dat geldt zeker voor monumentale panden. Iedere bouwstijl en architectonische periode vergt een eigen aanpak.

Meer nog dan bij gewone gebouwen is een monument verduurzamen maatwerk.

Hiervoor is specialistische kennis vereist, wat je niet kunt verwachten van een reguliere aannemer of installateur. Zelfs binnen het beroep van architecten is verduurzaming van monumenten een echt specialisme.

De 5 voornaamste redenen waarom je een gespecialiseerde architect nodig hebt om een monument te verduurzamen zijn:

1.      Vooronderzoek

Een architect brengt voorafgaand aan het ontwerp eerst de grootste kansen en beperkingen van het project in kaart.

Daarvoor bestuderen we de welstandsnota en de monumentenverordering. Zo blijft uw gebouw ook na de verduurzaming in de omgeving passen en in lijn met de originele bouwstijl.

Daarnaast vragen we originele tekeningen van de bestaande toestand op bij de gemeente.

Bureau Claassens brengt voorafgaand aan het ontwerp eerst de grootste kansen en beperkingen van het project in kaart

“We betrekken de afdeling monumentenzorg in een vroeg stadium bij de plannen. De gemeente heeft er belang bij dat de monumentale kwaliteit van haar stad gewaarborgd blijft en dat tegelijk de eigenaren van monumentale panden in de gelegenheid worden gesteld om hun pand te verduurzamen.”

2.      Kennis over vergunningen en regelgeving

Niet voor ieder onderdeel binnen een verduurzamingsplan is een vergunning nodig. Wij zoeken uit waarvoor een vergunning vereist is.

Vervolgens zorgen we voor alle benodigde tekeningen en documenten waarmee we voor u de omgevingsvergunning aanvragen.

Bovendien zijn wij bekend met de voorkeuren van de lokale commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. Deze commissie adviseert het gemeentebestuur over aanvragen van omgevingsvergunningen die te maken hebben met (ver)bouwen of monumenten. Zonder deze kennis loop je een groter risico dat uw plan wordt afgekeurd.

3.      Gedetailleerd ontwerp

Een goed ontwerp vormt de basis van elke geslaagde verbouwing.

We beginnen bij het schetsontwerp, waarbij we de grote lijnen uitzetten.

Daarna maken we het voorlopig ontwerp en tot slot het definitief ontwerp.

Daarbij houden we ook rekening met de bouwkundige haalbaarheid. Zo blijft uw verduurzaamde historische pand voldoen aan alle gestelde veiligheidseisen.

Elke stap gaan we gedetailleerder in op het ontwerp. Daardoor kan een aannemer direct aan de slag. Zo komt u als opdrachtgever dus niet voor keuzes te staan die ter plekke moeten worden besloten.

Een goed ontwerp vormt de basis van elke geslaagde verbouwing.
Na de ontwerpfase maken we een kostenanalyse

4.      Budgettair haalbaar

Na de ontwerpfase maken we een kostenanalyse om te onderzoeken of het ontwerp binnen het gestelde budget valt. U ontvangt per ontwerpfase een gedetailleerde kostenberekening.

Een architect met ervaring op het gebieden van monumenten verduurzamen weet wat er bij komt kijken om een realistische begroting te maken.

Zo bent u op de hoogte wat de investering is voor het verduurzamen van uw monument.

Geen verrassingen achteraf dus.

5.      Samenwerkingen en begeleiden van vakmensen

Na een goed doordacht plan hangt het succes van de verduurzaming af van de mensen die het uitvoeren.

Wij hebben als architect in de loop der jaren ervaring opgedaan met tientallen aannemers en installateurs. Daarvan selecteren wij alleen de beste en meest betrouwbare vakmensen. Maak daarom gebruik van het beproefde partnernetwerk van een architect. Dat bespaart vaak veel tijd, geld en frustraties.

Een architect communiceert ook als vaste contactpersoon met alle betrokken partijen, wat de kans op fouten verkleint. U hoeft maar met slechts één vertrouwde partner contact te houden.

“Wij werken samen met samen-voor-duurzaam.nl. Dit is een specialist in het leveren en installeren van duurzame installaties.”

Hoe kun je een monumentaal pand verduurzamen?

Hoe kun je een monumentaal pand verduurzamen?

U kunt uw monument verduurzamen om energie te besparen, net als reguliere gebouwen.

Het verschil zit in de specifieke uitdagingen die gepaard gaan met het behoud van historisch en cultureel erfgoed.

Monumenten hebben vaak unieke architectonische, historische, of culturele kenmerken die beschermd moeten worden. Bij het verduurzamen van monumenten moet er daarom keuzes gemaakt worden die daarmee rekening houden.

Ook veranderingen aan het uiterlijk van het gebouw moeten zorgvuldig worden overwogen en uitgevoerd om de oorspronkelijke uitstraling te behouden.

Monumenten zijn vaak gebouwd met materialen en technieken die niet meer gangbaar zijn in moderne bouwpraktijken. Daarom kijken we naar duurzame alternatieven die passen bij de historische aard van het gebouw, maar ook voldoen aan de moderne duurzaamheidsnormen.

Verduurzaming bestaat meestal uit het aanbrengen van isolatie en ventilatie, energiezuinige installaties, zonnepanelen om energie op te wekken en duurzame materialen.

Veranderingen aan het uiterlijk van een monumentaal pand
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van een interieur design

Isolatie en ventilatie

Goede isolatie vermindert de behoefte aan verwarming en koeling, terwijl gecontroleerde ventilatiesystemen zorgen voor een gezond binnenklimaat zonder overmatig energieverlies. Wat u niet verbruikt, hoeft u immers ook niet op te wekken.

Nieuwe kozijnen met verbeterede tochtdichtingen en monumentenglas zijn een cruciaal onderdeel van het verduurzamen van een monument. Dit speciale dubbelglas combineert namelijk traditionele esthetiek met moderne energieprestaties.

Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van warmteverlies en toch. Bovendien draagt het ook bij aan het behoud van de historische structuur door het verminderen van vochtproblemen.

Door te investeren in hoogwaardige kozijnen en monumentenglas wordt niet alleen het energieverbruik van het monument aangepakt, maar wordt ook de historische waarde behouden.

Energiezuinige installaties

Energiezuinige installaties zijn ontworpen om het energieverbruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hoogrendementsketels, warmtepompen en zonnewarmtesystemen.

Bij monumenten worden deze bij voorkeur uit het zicht geplaatst, bijvoorbeeld in een schuur of buiten achter een klimop haag.

“Denk bijvoorbeeld aan hoogrendementsketels, warmtepompen en zonnewarmtesystemen.”

“Denk bijvoorbeeld aan hoogrendements-
ketels, warmtepompen en zonnewarmte
-systemen.”

Energie opwekken door zonnepanelen

Energie opwekken

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en dragen daardoor bij aan het verminderen van het elektriciteitsverbruik van een woning.

Het is mogelijk om zonnepanelen op een monument te plaatsen, als er wordt voldaan aan de voorwaarden voor een vergunning. Per gemeente wordt er verschillend beoordeeld wat de invloed is van de zonnepanelen op de monumentale waarde van het pand.

Duurzame materialen

Bij de keuze van duurzame materialen moet rekening worden gehouden met de historische context van het monument. De materialen moeten overeenkomen met de oorspronkelijke bouwstijl en -periode om het historische karakter te behouden.

Het hergebruiken van materialen van het monument zelf of uit andere sloopprojecten draagt hier aan bij.

Maar ook moderne materialen, zoals schuimbeton, en natuurlijke materialen als houtvezel, vlas en stro zijn duurzame opties om uw monument te verduurzamen.

Daarnaast kijken we naar de levensduur van gebruikte materialen. Als materialen langer meegaan hoeft het ook niet op korte termijn vervangen te worden. Zo spaart u niet alleen het milieu, maar u bespaart ook op de kosten.

Bij de keuze van duurzame materialen moet rekening worden gehouden met de historische context van het monument

Wat veel mensen onderschatten is de materiaalkeuze. Wij kijken hierbij ook naar de toekomst. Een fraaie wit gestucte gevel kan er prachtig uitzien. Maar hoe zit dat over een aantal jaar? Misschien is baksteen een betere keuze.

Arthur Claassens – renovatiearchitect en duurzaamheidsspecialist

Transparant over kosten

Overige verduurzaming

Zo veel wensen, zo veel mogelijkheden. De wereld van duurzaamheid staat niet stil. Wij blijven daarom continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Denk bijvoorbeeld aan andere mogelijkheden om uw monument te verduurzamen, zoals:

  • energiezuinige koelsystemen
  • warmteterugwinsystemen
  • slimme thermostaten
  • zonwering
  • energiezuinige verlichting en apparaten
  • energieopslagsystemen
  • regenwatersystemen

Heeft u zelf duurzame wensen of wilt u meer weten over de nieuwste technieken? We bespreken dit graag met u in een persoonlijk gesprek.

Wat kost een monument verduurzamen?

De kosten van het verduurzamen van een monument variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de omvang en complexiteit van het monument, de gekozen duurzaamheidsmaatregelen en lokale omstandigheden.

Enkele van de belangrijkste kostenoverwegingen zijn:

Wat kost het verduurzamen van een monumentaal pand
Bureau Claassens over welke maatregelen bijdragen aan de verduurzaming van uw monument.

1. Type maatregelen

Hoe meer verduurzaming, hoe hoger de investering. Isolatie, het vervangen van ramen of het aanleggen van zonnepanelen. Iedere duurzaamheidsmaatregel heeft invloed op de uiteindelijke kosten.

We adviseren graag over welke maatregelen het meeste bijdragen aan de verduurzaming van uw monument.

2. Onderhoud en exploitatiekosten

Het is belangrijk om niet alleen naar de initiële investeringskosten te kijken, maar ook naar de langetermijnkosten, zoals onderhoud en exploitatie.
Duurzame maatregelen zijn op de lange termijn vaak kostenbesparend door lagere energierekeningen en onderhoudskosten.

“Duurzame maatregelen zijn op de lange termijn vaak kostenbesparend door lagere energierekeningen en onderhoudskosten.”

“Duurzame maatregelen zijn op de lange termijn vaak kostenbesparend door lagere energie-
rekeningen en onderhouds-
kosten.”

Het inschakelen van specialisten op het gebied van monumenten verduurzamen, zoals een architect of installateurs, waarborgt de kwaliteit van het werk

3. Professionele expertise

Het inschakelen van specialisten op het gebied van monumenten verduurzamen, zoals een architect of installateurs, waarborgt de kwaliteit van het werk. Maar hiervoor dient u ook rekening te houden in het budget.

Kennis over monumenten zorgt voor een efficiënte werkwijze, waardoor uiteindelijk de kosten voor deze expertise zich vaak weer terugbetaalt.

Een architect zorgt bovendien voor een duidelijke kostenbegroting vooraf. Zo komt u tijdens de verduurzaming niet voor verrassingen te staan.

4. Subsidies en regelingen bij verduurzaming van je monument

Omdat monumenten vaak extra bescherming genieten, kunnen er specifieke subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn voor eigenaren die hun monument willen verduurzamen. Dit kan de totale kosten aanzienlijk verlagen.

Wij werken samen met experts op het gebied van subsidies. Zo helpen we u ook met het uitzoeken en aanvragen van subsidies om het maximale mogelijk te maken.

“Wij werken samen met de Subsidie Expert

Architectenbureau Claassens. Uw specialist in verduurzaming van monumenten

Architect Arthur Claassen

Of het nu gaat om Rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten, Architectenbureau Claassens bouwt en verbouwt in de oorspronkelijke stijl van het hoofdgebouw.

Met onze kennis van historische gebouwen verbouwen we deze op moderne wijze. Hierbij houden we rekening met de huidige regelgeving, maar kijken we ook naar zaken als comfort, energiebesparing en technische mogelijkheden.

Al sinds 2016 zijn wij ervaren met renoveren, aanpassen en verduurzamen van monumenten en historische panden in beschermde dorpsgezichten uit verschillende periodes.

We kijken naar bestaande panden en interpreteren de esthetiek. Zo introduceren we nieuwe onderdelen, zonder dat ze afsteken tegen de bestaande architectuur. Dit valt ook in positieve zin op bij de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed.

We geven in ieder geval altijd aandacht voor de bouwstijl die het huis karakter geeft.

Na het verduurzamen van uw monument geniet u van alle moderne gemakken die goed zijn voor het milieu én in harmonie met uw woning.

Samenwerking en overleg
Neem contact op met Arthur Claassens

Nieuwsgierig wat wij voor ú kunnen betekenen?

Nieuwsgierig wat Architectenbureau Claassens voor ú kan betekenen? Maak een afspraak of neem vrijblijvend contact op.